100%

Scanned image of the page. Keyboard directions: use + to zoom in, - to zoom out, arrow keys to pan inside the viewer.

Page Options

Download this Issue

Share

Something wrong?

Something wrong with this page? Report problem.

Rights / Permissions

This collection, digitized in collaboration with the Michigan Daily and the Board for Student Publications, contains materials that are protected by copyright law. Access to these materials is provided for non-profit educational and research purposes. If you use an item from this collection, it is your responsibility to consider the work's copyright status and obtain any required permission.

February 29, 1988 - Image 38

Resource type:
Text
Publication:
The Michigan Daily, 1988-02-29

Disclaimer: Computer generated plain text may have errors. Read more about this.

E 3 AT O N

Pop Quiz: What Do
Students Know?
L ast year a book called "What Do Our
17-Year-Olds Know?" presented the
results of 262 questions asked of a
group of 17-year-old high-school stu-
dents nationwide. NEWSWEEK ON CAM-
Pus tried a sampling of 15 of these ques-
tions on the same college students we
polled on politics last November (page
24). College students consistently out-
performed the 17-year-olds, but not by
all that much.
1. When was the Civil War?

6. The purpose of the authors of
The Federalist Papers was to:

A. Before 1750
B. 1750-1800
C. 1800-1850
D. 1850-1900
E. 1900-1950
F. After 1950

17-YAR- COLLEG
OLDS STUDENTS
4% 4%
23% 18%
38% 29%
32% 46%
2% 2%
1%
'LESS THAN I PERCENT.

2. What is the Magna Charta?
A. The Great Seal of
the monarchs of
England 16%
B. The foundation of
the British parlia-
mentary system 30%
C. The French
Declaration of the
Rights of Man 17%
D. The charter signed
by the Pilgrims on
the Mayflower 37%

7%
47% |'
17%
29%

7. The controversy surrounding
Sen. Joseph R. McCarthy
focused on:
A. Investigations of
individuals suspected
of communist
activities 43% 70
B. Agitation to secure
civil rights for Irish
immigrants 15% 7
C. Leadership of the
movement protesting
the war in Vietnam 29% 13
D. Leadership of the
movement to
improve veterans'
benefits 13% 8

Cleopatra 19% 12%
12. In which novel did a 16-year-old
boy who was expelled from school go
to New York City for a weekend to
find himself?
A. The Catcher in
the Rye 22% 43%
B. A Tree Grows in
Brooklyn 47% 29%
C. The Sun Also Rises 13% 9%
D. A Separate Peace 18% 16%
13. Two authors who are known for
their well-crafted stories set in the

6
.6
I

3. The idea that each branch of the
federal government should keep the
other branches from becoming too
strong is called:
A. Strict
constructionism 4% 2%
B. The system of
checks and balances 60% 81%
C. Federalism 19% 8%
D. Implied powers 17% 7%

American South are:
A. Eudora Welty and
Flannery O'Connor
B. Louisa May Alcott
and Katherine
Anne Porter
C. William Saroyan
and Truman Capote
D. Sherwood
Anderson and
Sinclair Lewis

25%

14%

41% 31%

16%

4. Sputnik was the name
given to the first:
A Man-made satellite 63
B. Animal to travel in
space 13
C. Hydrogen bomb 14
D. Telecommuni-
cations system 10

%
%
%

83%
6%
5%

8. The Return of the Native, Tess of
the D'Urbervilles and The Mayor of
Casterbridge were written by:
A. Sir Walter Scott 34% 22%
B. Thomas Hardy 25% 43%
C. Oscar Wilde 21% 18%
D. Robert Louis
Stevenson 20% 13%
9. Billy Budd, Benito Cereno and
Bartleby the Scrivener
were written by:
A. Washington Irving 23% 16%
B. Herman Melville 36% 43%
C. Jack London 23% 18%
D. James Fenimore
Cooper 18% 19%
10. Who is the Spanish knight who
attacked windmills, thinking
they were giants?
A. Sancho Panza 21% 14%
B. Don Quixote 48% 70%
C. El Cid 16% 9%
D. Zorro 15% 5%

15%

29% 25%

14. Which American poet wrote the
volume of poetry Leaves of Grass,
which includes the line "I celebrate
myself, and sing myself"?
A. Robert Lowell 25% 20%
B. Edna St. Vincent
Millay - 19% 13%
C. Archibald
MacLeish 16% 7%
D. Walt Whitman 40% 55%
15. Who wrote Native Son, a novel of
black life in Chicago, and Black Boy,
which is highly autobiographical?
A. Richard Wright 33% 33%
B. Eldridge Cleaver 25% 29%
C. LeRoi Jones 22% 8%
D. Malcolm X 20% 27%
ANSWERS: 1.D; 2.B; 3.B; 4.A; 5.D; 6.C; 7.A; 8.B; 9.B; 10.B;
11.C;12.A;13.A;14.D; 15A

%o 4%

5. Which of the following was not
addressed by New Deal legislation:
A. Agricultural price
supports 20% 17%
B. Labor unions 18% 17%
C. Social security 24% 13%
D. Restrictions on
immigration 38% 51%

18 NEWSWEEKONCAMPUS MARCH 1988

18 NEWSWEEK ON CAMPUS

MARCH 1988

Back to Top

© 2020 Regents of the University of Michigan